fbpx

Blogs over fysiotherapie en acupunctuur

Dry Needling als remedie

Onder dry needling wordt verstaan het aanprikken van triggerpoints (pijnpunten/ knopen in de spieren) met een acupunctuur naald. Het doel hiervan is om de verkrampte spieren weer ontspannen te krijgen en daarmee wordt ook de pijnklacht (zeurende/ vermoeide/ uitstralende pijn/ spierzwakte gevoel) beïnvloed. De doorbloeding wordt bevorderd en er komt een lichaamseigen stof (endorfines) vrij die spier ontspannend werkt.

Binnen de acupunctuur wordt dry needling ook wel het aanprikken van “A-shi” (pijn) punten genoemd. Ook overlappen triggerpoints weleens met een acupunctuur punt.

Voeding als medicijn

Het lichaam past zich aan afhankelijk van wat er wordt gegeten. Dit wetende is het van belang om bewust met voeding bezig te zijn.
Op de lange termijn kan voeding positieve of negatieve effecten hebben op het welzijn, de gezondheid en de kwaliteit van leven.
Veel degeneratieve aandoeningen, zoals o.a. hart-herseninfarcten en diabetes, hebben gedeeltelijk als oorzaak een leven gevuld met slechte voeding. Ook het verouderingsproces staat onder invloed van voeding. Welke maatregelen moeten er getroffen worden om dit zogenaamde verouderingsproces te vertragen?

Met de voedselzandloper als maatstaf kan je simpel je lange termijn doelen verwezenlijken, door aanpassingen te maken in jouw dieet.

Blijf gezond, blijf in balance!

Acupunctuur versus Stress

In het lichaam bevindt zich een netwerk van energiehuishouding, dit wordt het meridiaanstelsel genoemd. Het meridiaanstelsel is symmetrisch verdeeld en loopt door het hele lichaam, spieren, huid, botten, organen en zintuigen.

Als iemand voor een langere periode onder stress staat zonder goed uit te rusten, dit kan door o.a. werk of familiesituatie zijn, komt het meridiaanstelsel onder druk te staan. Hierdoor ontstaan er blokkades en energie ophopingen. 

De lever is het eerste orgaan die reageert op de stress. Waardoor er symptomen als o.a. spanning in de nek en schouder, hoofdpijn en druk op de ogen ontstaan.

Tijdens een stressbehandeling wordt de focus gelegd op het opheffen van de blokkades en de doorstroming van de energie ophopingen. Ook worden er punten geprikt om de lever tot ontspanning te brengen. Het gevolg hiervan is dat de nek- en schouder spanning, de hoofdpijn en de druk op de ogen verminderen.

Blijf gezond, blijf in balance!

Adem jezelf tot rust

De juiste ademhaling is de sleutel om het lichaam tot rust te brengen. De ademhaling en het hartritme zijn aan elkaar gekoppeld. Dit betekent als de ademhaling snel, kort en hoog in de borst zit het hartritme ook snel en opgejaagd is. In tegenstelling zal de ademhaling die langzaam, diep en in de buik zit het hartritme ook langzaam en rustig maken. Omdat de ademhaling bewust gereguleerd kan worden, kan hiermee het hartritme worden gecontroleerd.

Met de juiste buikademhaling kan je o.a. hyperventilatie, zenuwachtigheid en paniek/ angstaanvallen tot rust brengen en zo handelbaar maken.

Blijf gezond, blijf in balance!